Hoe ga je om met allergieën

In de horeca is het verplicht om jouw klanten informatie te geven over de allergenen die in het geserveerde eten zitten. Wanneer je als ondernemer in de horeca zelf geen idee hebt wat er allemaal in het eten zit, klik hier om erachter te komen hoe je dit kunt gaan aangeven. 

De computer uit laten zoeken welke allergie bij welk gerecht hoort

Het uitzoeken welke allergenen voorkomen in een gerecht kan eenvoudig gedaan worden door een programma. Deze kan snel nagaan, aan de hand van een recept wie allergische reacties krijgt van dit eten. Op deze manier hoef je zelf alleen nog de manier te bedenken hoe dit aan klanten gecommuniceerd wordt, en daarnaast krijgt de chef ook ruimte om een recept iets aan te passen. Dit kan hij doen omdat hij vervolgens toch snel kan uitzoeken welke allergenen er dan weer voorkomen in een gerecht en welke juist niet meer. Voorheen zou dit nog best wat tijd in beslag nemen. 

Voedselveiligheid vergroten in de horeca 

Naast dat er van het eten dat geserveerd wordt duidelijkheid over de inhoud moet zijn, zal het ook nog houdbaar moeten zijn. De richtlijnen over het omgaan met het eten staan in de HACCP. Vooral het documenteren van de omgang met het voedsel is veel gedoe. Een ondernemer vandaag de dag zou dit dan ook zeker digitaal moeten doen. Haccp horeko, is een goed systeem om hiervoor te gebruiken. Dit programma heeft zelf een groot aantal bezigheden al geïdentificeerd, die gedaan moeten worden om alles naar HACCp richtlijnen te doen. Dit moet allemaal op één plek bijgehouden worden, waardoor je niet zo snel iets vergeet. 

Alle producten labelen met haccp horeko 

In een horecazaak is het belangrijk dat iedereen weet of een product met een beperkte houdbaarheid nog te gebruiken is. Met het systeem waarmee je alles volgens de HACCP richtlijnen doet, zal je labels kunnen printen met een uiterste houdbaarheidsdatum van bijvoorbeeld een sausje. Dit kan het systeem bepalen aan de hand van de ingrediënten, daarnaast zullen dan ook meteen de allergenen vermeldt staan op het label. Dat label kan op de verpakking geplakt worden, zodat het voor iedereen die het kan gaan gebruiken duidelijk is waar en wanneer het gebruikt kan worden.  

Klaar voor de inspectie 

Geregeld zal de inspectie langskomen om na te gaan of in het restaurant alles volgens de HACCP gebeurt. Wanneer er gewerkt wordt met labels zullen er een boel fouten die gemaakt worden door slechte communicatie onder het personeel niet meer voorkomen. Dit is beter voor zowel het bedrijf als de klanten. Bovendien zal een bezoek van de inspectie iedere keer positief afgesloten kunnen worden.