Gezonde voeding? Gezonde mond!

Mensen zeggen wel eens: “Je bent wat je eet.” Daar zit zeker wat waarheid in, zeker als het gaat om je mond, tanden en tandvlees. Bepaalde voedingsmiddelen voeden niet alleen jezelf, maar ook je tanden. Lees snel verder voor een aantal gezonde voedingsmiddelen voor je mond! 

De invloed van slecht eten op je tanden 

Als je veel suikerhoudende voedingsmiddelen drinkt en eet, voed je niet alleen jezelf. Je voedt namelijk ook de bacteriën die tandbederf, een witte aanslag op tong en tandvleesaandoeningen in je mond kunnen veroorzaken. Tandplak is een dunne, onzichtbare, plakkerige film van kleverige bacteriën en vuil. Ook je tong zit vol met bacteriën, om dit te reinigen kun je het beste een tongreiniger gebruiken. Het bedekt alle oppervlakken van al je tanden. Wanneer suikers of zetmeel in je mond in contact komen met tandplak, vormen zich zuren. Deze zuren kunnen je tanden aantasten na het eten. Het harde glazuur kan op een gegeven moment het tandoppervlak afbreken en dit leidt tot tandbederf. De bacteriën in de tandplak veroorzaken ook een ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt de afbraak van het tandvlees.  

Voorbeelden van gezond voedsel 

Sommige voedingsmiddelen nodigen uit tot tandbederf. Andere voedingsmiddelen helpen de opbouw van tandplak tegen te gaan en zijn dus juist goed voor je gebit. Hierbij een aantal voorbeelden van gezonde voedingsmiddelen voor je gebit.  

  • Vezelrijke groenten en fruit. Voedingsmiddelen met vezels helpen je tanden en tandvlees schoon te houden. Daarnaast maken deze voedingsmiddelen speeksel aan. Naast goede tandheelkundige zorg, zoals poetsen en flossen, is dit uw beste natuurlijke verdediging tegen gaatjes, tandvleesaandoeningen, tandplak en een witte aanslag op tong. 
  • Kaas, melk, yoghurt en andere zuivelproducten. Kaas is een speekselmaker. Het calcium in de zuivelproducten helpen om mineralen terug te krijgen die je tanden misschien verloren hebben door ander voedsel. Ze helpen ook het tandglazuur weer op te bouwen. 
  • Groene en zwarte thee. Beide dranken bevatten polyfenolen. Deze stoffen doden of houden bacteriën tegen. Dit voorkomt dat bacteriën groeien of zuur maken dat tanden aantast.  
  • Suikervrije kauwgom. Kauwgom is ook een speekselmaker die voedseldeeltjes uit je mond verwijdert.