Trainen met een kettlebell doe je zo!

De sporters onder ons kennen het vast, een kettlebell. Het is een van de vele hulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens het trainen. Ben je nog niet zo bekend met fitness en alle bijbehorende termen? In dit artikel lees je wat een kettlebell is en hoe je hiermee kunt trainen. 

Wat is een kettlebell?

Een kettlebell is een gewicht dat gebruikt wordt om te trainen. Het gewicht is gemaakt van gietijzer en het heeft een handvat met daaronder een soort ouderwets ‘kanonskogel’. Kettlebells werden vroeger door het leger gebruikt, de militairen trainden hier met de kanonskogels om fit te blijven en zo is de kettlebell ontstaan. Naast de gietijzeren variant zijn er ook nog kettlebells van kunststof of van staal. 

Uiteraard komt een kettlebell in verschillende gewichten, zo is er voor iedereen een juist gewicht om mee te trainen. Als je net begint met fitnessen en het gebruiken van een kettlebell kun je het best beginnen met een iets lager gewicht. 

Hoe train je met een kettlebell?

Een kettlebell is een heel handig gewicht omdat je hiermee veel verschillende oefeningen kunt doen. Door het handvat en de compacte vorm is het makkelijk te gebruiken, daarom vind je in bijna iedere sportschool wel een kettlebell. 

Er zijn verschillende oefeningen die je met dit gewicht kunt doen maar een van de meest bekende oefeningen is wel de kettlebell swing. Hierbij ga je licht door je knieën, houd je je rug recht en houd je de kettlebell met beide handen vast. Vervolgens swing je de kettlebell naar voren, dit gaat het best door te stoten vanuit je heupen. Als je de kettlebell naar voren hebt gebracht sta je rechtop, vervolgens laat je de kettlebell weer zakken en ga je weer lichtjes door je knieën. De kettlebell swing is een hele goede oefening voor je benen, rug en schouders. 

Een andere goede oefening met een kettlebell is de kettlebell Russian twist, dit is een oefening gericht op de buik- en rugspieren. Hierbij ga je op de grond zitten met je hakken op de grond en je knieën gebogen. Je houdt de kettlebell voor je borst vast en brengt deze vervolgens naar de linker zijkant van je buik en daarna naar de rechter zijkant van je buik. 

Benieuwd naar nog meer oefeningen? Op internet zijn voldoende oefeningen te vinden die allemaal een ander deel van je lichaam trainen. Of neem eens een kijkje op https://www.thekettlebellclub.nl/.