Wat doet een tandtechnicus?

De tandarts kennen we allemaal, maar wat is een tandtechnicus? In dit artikel lees je meer over de werkzaamheden van een tandtechnicus. 

Werkzaamheden van een tandtechnicus

Wanneer je naar de tandarts gaat is het vaak voor de halfjaarlijkse controle, als deze controle goed is ga je met een gerust hart weer terug naar huis. Maar, wanneer je gebit minder goed is zijn er soms ‘hulpmiddelen’ nodig voor je gebit om het te ondersteunen. Hierbij kun je denken aan kronen, bruggen of beugels, deze hulpmiddelen worden gemaakt door een tandtechnicus. 

Wat zijn de hulpmiddelen die een tandtechnicus maakt? Een kroon is een kunsttand of kies, deze wordt over je eigen tand geplaatst. Een brug is bedoeld voor iemand die één of meerdere tanden mist. Een brug bestaat in principe uit meerdere, tegen elkaar vastgemaakte kronen. Een beugel kennen we natuurlijk allemaal wel, misschien heb je hem zelf wel gehad. Naast de bekende ‘blokjesbeugel’ zijn er nog veel meer beugels die gemaakt worden door een tandtechnicus. 

De opleiding

De opleiding tot tandarts is een zware en lange universitaire opleiding, de opleiding tot tandtechnicus is daarentegen voor veel meer mensen haalbaar. Het is een vierjarige mbo-4 opleiding die wordt gegeven in Utrecht bij de Dutch HealthTec Academy. 

Tijdens de (BOL) opleiding ga je vier dagen per week naar school, maar je loopt ook af en toe een lange stage. Tijdens zo’n stage kun je de geleerde theorie toepassen in de praktijk en kun je goed onderzoeken of dit een beroep is wat je later zou willen uitoefenen. 

Je hebt ook een andere variant van de opleiding (BBL) waarbij je werken en leren combineert. Bij deze variant doe je meer praktijkervaring op en ga je minder dagen in de week naar school. Dit is erg fijn voor mensen die meer met hun handen bezig willen zijn en minder goed zijn in het leren uit boeken. De indeling van de BBL opleiding is anders dan de BOL opleiding, maar het eindresultaat en de kennis is in principe hetzelfde. Je leert dezelfde belangrijke onderdelen van het beroep alleen dan op een andere manier.